Kezdőlap
Bunkerhajó Budapesten Nyomtatás E-mail
 

2006. május 5-én, a MOL Rt. és a Mahart Passnave vezetői bemutatták, és ünnepélyesen felavatták az utóbbi cég tulajdonában levő üzemanyag-kiszolgáló hajót, mely jövedéki adó-mentesen gázolajat értékesít hajózási célra a budapesti Duna-szakaszon.


A speciálisan e célra átalakított Z-425 számú hajó, az ún. bunkerhajó lehetővé teszi, hogy a hajók - a személy- vagy áruszállítást gazdasági tevékenység keretében végző vállalkozások - közvetlenül hajóba töltve vásárolhassák meg az üzemanyagot. A rendszer előnye, hogy a belföldi és a nemzetközi forgalomban résztvevő hajók üzemeltetői egyaránt jövedéki adó-mentesen vehetik igénybe - Európai Uniós jogszabályoknak megfelelően - a MOL Rt ezen új szolgáltatását.

A bunkerhajó, egyfajta vízi benzinkút egyszerre egy hajó biztonságos kiszolgálását teszi lehetővé, környezetkímélő módon, előzetesen visszaigazolt rendelés alapján.

A MOL bunkerhajó a csepeli Petróleum-öbölben (1640 folyamkilométernél) állomásozik. Szolgáltatását a jövedéki előírásoknak megfelelően az állomáshely 15 km-es körzetében végzi: ez északon az Északi vasúti összekötő Duna-hidat (1655 folyamkilométer), délen pedig az M0-ás hídját jelenti (kb. 1625 folyamkilométer).

A bunker gázolajat kizárólag a személy- vagy áruszállítást gazdasági tevékenység keretében folytató társaságok hajói használhatják üzemanyagként, a 2003. évi CXXVII. Jövedéki Törvény 13.§ 1. bekezdés g.) pontja szerint.

Magyar Belvízi Fuvarozók Szövetsége

bunker.jpg

 
standard.png

Bejelentkezés


Elfelejtett jelszó?
Még nincs azonosítód? Regisztrálj
logo.jpg

Magyar Belvízi Fuvarozók Szövetsége

Székhely:   1137 Budapest, Carl Lutz rakpart 29.

Tel:           +36 30 990 5795

E-mail:       Az email cím védve van a spam botoktól, a megtekintéséhez a JavaScript bekapcsolása szükséges