Kezdőlap
Kapitányok kerestetnek Nyomtatás E-mail
A magyar hajósképzés európai színvonalú - volt, ugyanis évekkel ezelőtt megszűnt, és ez egyre nagyobb gondokat okoz a magyar hajózási társaságoknak.

A magyar hajósok jó szakemberek, keresettek szerte Európában. Dolgoznak belvízi és tengeri hajókon, úgy luxus személyhajókon, mint áruszállítókon, anyagilag is igen megbecsülten. Irigykedésre azonban semmi ok, ember legyen a talpán, aki zárt közösségben hónapokig 10-16 órát, szeretteitől távol, szárazföldi élettől elzárva kemény munkával el tud tölteni.

A hajózás, a szabad élet, a kaland és persze a viszonylag gyors egzisztenciateremtés lehetősége mégis sok pályakezdőt vonz. Elhelyezkedésükre iskolázottság nélkül csak korlátozott lehetőség van, hajóinasként vagy némi gyakorlat megszerzését követően matrózként. Gondba igazán az kerül, aki e foglakozást megszereti, és hivatásának választaná, ugyanis nincs megfelelő hajósképzés, így nincs kiszámítható életpálya sem.

A probléma nem magyar, hanem európai, ezért az EU-ban kiemelt hangsúlyt fektetnek a hajósok képzésére. Elsősorban a fiatalkori munkanélküliség csökkentése érdekében pl. Németországban egy minapi döntéssel 1 millió euróval emelték a hajós-utánképzés kormányzati támogatását, így 2007-től 2,54  millió euró áll rendelkezésükre. Magyarországon ez a nullához konvergál. A magyar hajósok jó hírét, a még meglévő képzési potenciált kár veszni hagyni, és a képzést folytatni kell, mert


  • nincs elegendő szakképzett hajós a magyar hajókra (Külföldi hajósok kapitányként vagy első helyetteseként történő alkalmazását azonban tiltja a hajózási törvény.)
  • a képzendők igénye növekvő (erős motiváció, hogy egy kapitány bére a matrózbér 2-3-szorosa is lehet)   
  • gazdasági megfontolások indokolják (a képzés az előzőekből adódóan keresett, így befektetésnek is igen vonzó, akár a magyar, akár az európai igények kielégítésére)

Magyar Belvízi Fuvarozók Szövetsége

 
standard.png

Bejelentkezés






Elfelejtett jelszó?
Még nincs azonosítód? Regisztrálj
logo.jpg

Magyar Belvízi Fuvarozók Szövetsége

Székhely:   1137 Budapest, Carl Lutz rakpart 29.

Tel:           +36 30 990 5795

E-mail:       Az email cím védve van a spam botoktól, a megtekintéséhez a JavaScript bekapcsolása szükséges