Kezdőlap
Idegen hajóvezetői képesítések elismerése a Rajnán Nyomtatás E-mail
 

A magyar hajóstársadalom szinte a Majna-Duna csatorna megnyitása óta sérelmezi, hogy a hazai vizeken megszerzett képesítésével csak Kostheimig a Majna torkolata előtti utolsó zsilipig vezethetik a hajójukat. Ráadásul a teljes Duna-Majna-Rajna víziúton jártas szakembereink nem is a Rajnát tartják a víziút legkritikusabb szakaszának. A probléma különösen hazánk EU csatlakozása óta feszíti a hajóstársadalmat, hiszen ezzel a közösségen belül másodrendű polgároknak érezhetik magukat.


Most úgy tűnik, végre megszületett a megoldás. Az egyik német szakfolyóiratban megjelent cikk szerint felülvizsgálják, és változtatják az idevonatkozó szabályozást.


A Rajnai Hajózás Központi Bizottsága (ZKR) a Felülvizsgált Rajnahajózási Akta 7-es számú kiegészítő jegyzőkönyve alapján elindított egy eljárást más, nem „Rajnapatent" (hajósnyelven a patent jelenti a képesítést), illetve nem „Rajna-radarpatent" hajóvezetői képesítő bizonyítványok és Radarhajós képesítő bizonyítványok elismerése tárgyában. Ezzel az intézkedéssel a hajózók kötelezettségeinek könnyítését és a nagy európai belvízi hajózási piac kialakulást kívánják előmozdítani. Ezirányban tettek most egy újabb lépést a Rajnabizottság tavaszi ülésen 2007. május 31-én Strasbourgban. A ZKR ezen az ülésen fogadta el a „Patentverordnung" (képesítési szabályzat) és „Radarpatentverordnung" (Radarhajós képesítési szabályzat) módosított változatát azzal a céllal, hogy így a későbbiekben más, nem rajnai hajózási hatóság által kiállított okmány elismerhetőségeket is lehetővé tegyék. Ezenkívül céljuk volt, hogy a rajnai hajózásban lehetőleg egyszerű, tiszta és harmonikus jogszabályi környezetet teremthessenek. A ZKR a - korábban külön szabályozott - „Rajnapatentról" és „Radarpatentról" szóló rendelkezéseket összedolgozva a „Képesítési Szabályzat a Rajnai Hajózásban" című jogszabályban gyűjtötte össze az összes vonatkozó előírást. A ZKR tagállamokban ez az új szabályozás a ma érvényes „Rajnai Hajóvezetői Képesítési Szabályzatot és a Radar Képesítési Szabályzatot 2008. április 01-vel váltja fel. A szabályzathoz tartózóan végrehajtási utasításokat fogadtak el azon államok tekintetében, akik indítvány előterjesztésével szeretnék elérni, hogy a saját nemzeti képesítési bizonyítványaikat elfogadják a Rajnán. A záró határozatban lesznek megnevezve azok a részletek és feltételek, melyek alapján az előterjesztett indítványokat a ZKR elbírálja. Az első elismerő határozatok elfogadása 2007 őszén születhetnek meg, és így 2008 tavaszától jogerőre emelkedhetnek.


Reméljük, hogy illetékes nemzeti hatóságunk már megtette a szükséges lépéseket, hogy végre a magyar hajósok is teljes jogú polgárnak érezhessék magukat, és a magyar hajózást, annak versenyképességét ne érje hátrány a külföldi vetélytársakkal szemben.      


Magyar Belvízi Fuvarozók Szövetsége

rajna.jpg

 
standard.png

Bejelentkezés


Elfelejtett jelszó?
Még nincs azonosítód? Regisztrálj
logo.jpg

Magyar Belvízi Fuvarozók Szövetsége

Székhely:   1137 Budapest, Carl Lutz rakpart 29.

Tel:           +36 30 990 5795

E-mail:       Az email cím védve van a spam botoktól, a megtekintéséhez a JavaScript bekapcsolása szükséges