Kezdőlap
Már megint a németek& Nyomtatás E-mail
 

Míg mi évek óta vívjuk szélmalomharcunkat a magyar hajózásért, a németek ismét léptek.

2008. januártól bővült a Német Közlekedési, Építési és Városfejlesztési Szövetségi Minisztérium környezetkímélő hajómotorok cseréjére biztosított programja. A meglévő hajók motorcseréje teljesítmény és alkalmazási mód szerint osztályozott. Az eddigi rendszerben adott kilowattonkénti 22,50 és 27,00 €-t ill. a motorcsere miatt kieső bevétel kompenzálásra  adott kilowattonkénti 6,00 € összeget a főgép és hajtómű cseréje esetén 750 KW motorteljesítményig egy 40.000,00 €-s, 750 KW feletti teljesítmény esetén 50.000,00 €-s egyösszegű vissza nem térítendő támogatás váltja fel.  Hajtóművek cseréjére a támogatás  20.000,- €, a segédgépekére (aggregátorok) 5.000,00 € biztosított. További előny, hogy a támogatást ezentúl várakozási idő nélkül, a cserét követően azonnal megkapják a vállalkozások.    


Korábbi írásainkban rendszeresen megjelentettük a rajnai államok által alkalmazott támogatásokat, melyeknek alapjai EU irányelvek, többek között a NAIADES program. Ez Magyarországra is vonatkozik, csak döntéshozóink elnéznek felette, és a forrásokat inkább a környezetkárosító közúti árufuvarozás támogatására fordítják. A rajnai hajózások árelőnye szakértői számítások szerint országtól függően már eddig is mintegy 15-20 %-os a magyar lobogóval szemben. A versenyegyenlőségnek az unión belül érvényesülnie kell!


A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium döntéshozóit ezúton is felszólítjuk, hogy az eddigi gyakorlattal szemben tegyék lehetővé a magyar hajózási vállalkozások részvételét az általános és környezetvédelmi célú beruházási, fejlesztési pályázatokban, és vezessék be a rajnai versenytársak által speciálisan a hajózásnak biztosított adó, beruházási és fejlesztési kedvezményeket.  A magyar állam érdeke, hogy a Magyarországon adózó, magyar embereknek munkát adó magyar vállalkozások ne menjenek csődbe, nekünk is jogunk van az életben maradáshoz!


Magyar Belvízi Fuvarozók Szövetsége

 
standard.png

Bejelentkezés


Elfelejtett jelszó?
Még nincs azonosítód? Regisztrálj
logo.jpg

Magyar Belvízi Fuvarozók Szövetsége

Székhely:   1137 Budapest, Carl Lutz rakpart 29.

Tel:           +36 30 990 5795

E-mail:       Az email cím védve van a spam botoktól, a megtekintéséhez a JavaScript bekapcsolása szükséges