Kezdőlap
Pletyka vagy flottafejlesztés Nyomtatás E-mail
 

Pletyka járja be Európát. Ezek a hollandok már megint kitaláltak valamit. Miközben nálunk egyes zöld hevülettől fűtött újságírók a komplett hajósszakmát hibbantnak nevezik, a gazdasági és közlekedési vezetésünk minden fejlesztési programból, kedvezményes hitellehetőségből kizárja a fő tevékenységként a belvízi árufuvarozást megjelölő társaságokat, és a szállítmányozó szakma még a konferenciáira sem hívja meg előadóként a hajósokat (mondván, addig jó, amíg csendben vannak), a hollandok állami támogatással flottát fejlesztenek.


Egyes pletykák szerint 140, mások szerint 230 db új folyami hajót építtetnek Kínában és Szingapúrban, és ezeket a következő két évben forgalomba is állítják az európai belvízeken. A hajók ca. 1/3-a 135 m hosszú, és kimondottan rajnai konténerforgalomra készül. A további 2/3 110 m hosszú, és alkalmas lesz arra, hogy a Rajnán kívül annak mellékvizein és a Majna-Duna Csatornán keresztül a Dunán is végezzen fuvarozásokat. Tekintve, hogy egy új hajó -még akkor is, ha Kínában épült - belekerül vagy 3-4 millió euróba, a fejlesztés olyan összeget tesz ki, hogy ennyi nullát inkább nem írnánk le.


A kérdés csak az, hogy a hollandok tudnak valamit, vagy mi nem. Miközben „csont nélkül" nyeljük le az olyan kijelentéseket, hogy nekünk kell Európa fuvarozóinak lennünk, hogy további több száz kilométer autópályát kell építenünk, és nagyot bólogatunk ahhoz, hogy a vasút a korábbi állami támogatás ötszörösét kapja meg (pedig már az idei is több mint 60 milliárdos volt), a környezetbarát voltáról ismert belvízi árufuvarozás semmit sem kap. Ekkora új flottával a hollandok lesznek Európa fuvarosai és nem mi. Sőt az is lehet, hogy az „egyenlőbb" versenyfeltételek miatt lesöprik a térképről a magyar hajóscégeket és a magyar gabona pár év múlva idegen hajókban fog eljutni a tengeri kikötőkig (persze azon az áron, amit az egyedül megmaradók határoznak meg). Félve kérdezzük, lehet, hogy ez a cél? Lehet, hogy az uniós csatlakozással azt is aláírtuk, hogy mi nem hajózunk Európában???Magyar Belvízi Fuvarozók Szövetsége

holland.jpg

 
standard.png

Bejelentkezés


Elfelejtett jelszó?
Még nincs azonosítód? Regisztrálj
logo.jpg

Magyar Belvízi Fuvarozók Szövetsége

Székhely:   1137 Budapest, Carl Lutz rakpart 29.

Tel:           +36 30 990 5795

E-mail:       Az email cím védve van a spam botoktól, a megtekintéséhez a JavaScript bekapcsolása szükséges