Kezdőlap
Itt van a tél, itt van újra.. avagy tél, áru, éghajlatváltozás Nyomtatás E-mail
 

Igen, aki az elmúlt napokban kinézett az ablakon, vagy megnézte valamelyik televíziós csatorna hírműsorát, igazat ad a fenti megállapításnak. A hegyeket fehérre festő hótakaró egyértelműen jelzi, hogy megérkezett a tél. Ez egyben azt is jelzi, hogy hamarosan elérkezik az év vége, a számvetések, a sajnálkozó vagy éppen megkönnyebbülést kifejező sóhajok időszaka. Aki jó évet zár, nyilván sajnálja, hogy néhány hét múlva véget ér a 2007-es esztendő, aki pocsék eredményekre számít, megkönnyebbülten mondhatja, de jó, hogy vége, a következő csak jobb lehet.


Mi, az árufuvarozás területén dolgozók és ezen belül a hajósok, még nem fújhatjuk ki magunkat. Nálunk hosszú évek óta hagyomány, hogy a gyengébben muzsikáló esztendőknek is a december a legerősebb hónapja. A T. megbízók valahogy minden évben az utolsó hónapban akarják behozni az előző 11 hónap elmaradását. Persze eddig még egyetlen évben sem sikerült maradéktalanul. Kössük fel tehát az alsóneműt, hagyjuk a karácsonyi nagybevásárlást azon szerencsés ágazatok dolgozóira, akik ilyenkor már a közelgő ünnepek lázában égnek, és csapjunk a lovak közé, vezényeljük le az év végi hajrát.


A „szárazföldi dolgozók" talán keveset tudnak arról, milyen dolog ilyenkor hajókázni (itt nem azokra gondolok, akik egy hajóstársaság parti alkalmazotti gárdáját erősítik, mert ők nyilvánvalóan együtt éreznek a hajóstársadalommal). Milyen „jó móka" hajómanővereket végrehajtani olyankor, amikor a fedélzetre csapódó víz mindjárt meg is fagy a vaslemezen, és a vízen mindig fújó szél, amely a nyári kánikulában kellemesen hűti a „hajósnépséget", most hogyan hatol át a több réteg ruházaton is. Persze nem sajnáltatni szeretnénk ennek a nagyhagyományú munkának mai, nem is túl nagyszámú művelőit, hanem a munkanapokra és az átdolgozott ünnepekre is sok testi és lelki erőt szeretnénk kívánni nekik.


Kérdezhetnénk, mit keres az áru a cikk alcímében. Mindenképpen meg kellett említeni, mert még az is lehetséges, hogy a 2007-es év vége eltérő lesz az eddigiektől. Amilyen kevés gabona termett, és amilyen magas a termények világpiaci ára, még az is lehet, hogy az idén mégiscsak elmarad az év végi hajrá. Mindenesetre bízunk abban (mármint a hajósok), hogy a kevéske gabonát nem éppen akkor akarják majd elindítani a T. árutulajdonosok, amikor a víziutakon megjelenik a jég, és a hajóforgalom lassan lehetetlenné válik. Mindannyian „jót nevetnénk".


Végül, de nem utolsó sorban a kakukktojásnak tűnő éghajlatváltozás. Sok szakértő jelezte, hogy az éghajlatváltozás a szélsőségek felerősödését fogja okozni. Akár rövid, akár hosszú távon szemléljük az év időjárási eseményeit, bizony nekünk úgy tűnik, nyakunkon az „áldás". Az előző tél enyhe és csapadékszegény volt (részben ennek köszönhető a gyenge termés ?!), most már november közepén kifehéredtek a mezők. Az idei évben a Duna vízállásváltozásait a vidámparki hullámvasút is megirigyelhetné. Legutóbb éppen november elején jött a német Duna-szakaszon egy olyan árhullám, ami a kisvizes, merüléskorlátozást jelentő vízállástól röpke 5 nap alatt emelte a vízszintet olyan magasságba, hogy a hajók már nem fértek el a deggendorfi híd alatt. Ez több mint 2 méter vízszintemelkedést jelentett néhány nap alatt. Az évre visszagondolva pedig megállapíthatjuk, hogy nem volt ez másként tavasszal vagy ősszel sem. Kell ennél szélsőségesebb időjárás?


Az írást végigolvasva feltehetik a kérdést, miért is került papírra ez a sok talán különböző, talán sok ponton kapcsolódó téma. Talán azért, hogy -amint korábban is jeleztük- biztatást és erőt adjon a szakmában dolgozóknak (és nem csak a hajósoknak) az év végi hajrához, és azért, hogy az év vége közeledtével felhívja a szakmára azok figyelmét, akiknek feladatuk lenne, hogy jobban figyeljenek rá, de nem nagy meggyőződéssel teszik.


Végül -az optimista világszemlélet jegyében- javasoljuk mindenkinek, hogy gondolja kicsit tovább a naptárat, és mindjárt jobb kedve lesz, mert eddig még minden tél után megérkezett a tavasz, és szerintünk ez most is így lesz.Magyar Belvízi Fuvarozók Szövetsége

tel1.jpgtel2.jpg

 
standard.png

Bejelentkezés


Elfelejtett jelszó?
Még nincs azonosítód? Regisztrálj
logo.jpg

Magyar Belvízi Fuvarozók Szövetsége

Székhely:   1137 Budapest, Carl Lutz rakpart 29.

Tel:           +36 30 990 5795

E-mail:       Az email cím védve van a spam botoktól, a megtekintéséhez a JavaScript bekapcsolása szükséges