Kezdőlap
Új zsilipet avattak Németországban Nyomtatás E-mail
 

Közel öt évvel az építés kezdete után üzembe helyezték a Lauenburgi zsilipet a németországi Elbe-Lübeck csatornán. Kérdezhetnénk, miért érdekes ez?


  • Azért, mert 115 m hosszú, 11,45 m széles hajók áthaladását biztosítja?
  • Vagy azért, mert a német kormány 35 millió euróval (9,1 milliárd forint) szállt be az építkezésbe? 
  • Vagy mert olyan csúcstechnológiával építették, hogy közepes háztartás energiaszükségletével működik?
  • Azért, mert szárazság idején a víztakarékosság érdekében a hajók leengedésekor a zsilip vizét visszapumpálja a felvízre?

Sorolhatnánk még a kérdéseket, mégsem ezért a leginkább érdekes az esemény, hanem azért, mert az építést az a német kormány kezdte el, melyben a környezetvédők hatalmon voltak. Nem ész nélkül tiltakozók, nem anarchisták, hanem KÖRNYEZETVÉDŐK, így nagybetűvel - merthogy ilyenek is vannak. A környezet védelme ugyanis nem egyenlő az évszázadokkal ezelőtti állapotok helyreállításával. Példa erre a tiltakozásra a Népszabadságban 2006.06.07-én megjelent írás Új Péter úr tollából „Hajózni nem muszáj" címmel, aki szerint a folyami teherhajózásra pont annyi szüksége van a társadalomnak, mint a macskaszőr-allergiára és további, gigauszályokról és a Duna kibetonozásáról stb. szóló alapok nélküli hazugságokkal szédítette az olvasóközönséget.


A jó példáért sem kell azért Lauenburgig menni, elég a Lajta túloldalára Bécsbe. A város déli részén megépült Freudenau-i duzzasztómű és zsilip építését a tervezők, építtetők és környezetvédők kompromisszumos tárgyalássorozata előzte meg, és csodák csodájára találtak minden fél számára elfogadható megoldást. A fauna és a flóra nem sérült, sőt feltételei javultak.

Hasonló szakmaiságot, kompromisszumkészséget vár el az érdekeltektől a magyar hajózás is a Duna magyarországi hajózhatóságát javító intézkedések meghozatala és a tervek kivitelezése során. A magyar hajósok partnerek ebben, a labda a túloldalon van.


Magyar Belvízi Fuvarozók Szövetsége

 
standard.png

Bejelentkezés


Elfelejtett jelszó?
Még nincs azonosítód? Regisztrálj
logo.jpg

Magyar Belvízi Fuvarozók Szövetsége

Székhely:   1137 Budapest, Carl Lutz rakpart 29.

Tel:           +36 30 990 5795

E-mail:       Az email cím védve van a spam botoktól, a megtekintéséhez a JavaScript bekapcsolása szükséges