Kezdőlap
A pénzügyi válság hatása a hajózásra Nyomtatás E-mail

Bár a csapból is a pénzügyi és bankválság folyik, a hajózási aspektusokról nemigen jelent meg közlemény, ezt kívánjuk pótolni.
A belvízi hajózás versenyképességének egyik alappillére az infrastruktúra (merülési viszonyok, hajóút paraméterek, zsilipméretek stb.). Az európai vízi úthálózat 39.500 km hosszú, a több mint 19 ezer hajó több mint 12 millió tonna hordképességű. A teljes áruszállítási teljesítmény 3,5 %-át adja, ez megfelel 10.000 vonatszerelvénynek vagy 440.000 kamionnak. Externális költségeit tekintve a hajózás a legkedvezőbb, 9,20 EUR 1000 km-ként, szemben a vasút 22,90 EUR ill. a közút 24,50 EUR értékével. Az áruszállítás évi 500 millió tonna, ennek 70 %-a a Rajnára, 19,5 %-a a Dunára esik, a többi az egyéb folyókra. Piacvezető Hollandia, őt követi Németország, Románia, Belgium és Franciaország.
A belvízi szállítások zömét a nemzetközi viszonylatok képezik. A gazdasági fejlődés ütemének csökkenése, egyes országokban a visszaesés elsődleges hatása a termelés visszafogásában mutatkozik meg, azon belül az export csökkenésben. A válság a globális bankszektort 3 billió $-tól fosztotta meg, és egy év alatt 27 billió $-al csökkentette a részvényesek tőkéjét. A csökkenő termelés csökkenő szállítási igénnyel jár, ez a fuvardíjak csökkenését generálja. Nagymértékben csökkent a nyersanyagok, tömegáruk mennyisége, erősen érezhető a félkész tömegáruk visszaesése is. A legnagyobb megbízók is bizonytalanok a 2009-es értékesítési lehetőségekben, ezért nyersanyagbeszerzéseiket erőteljesen visszafogták, több esetben leállították. A forgalomcsökkenés megnehezíti vagy ellehetetleníti a hajóvásárlási hitelek törlesztését, hiszen a bankok szorult helyzetükben nem törlesztési kedvezményeket, átütemezési alternatívákat nyújtani. Mindez komor képet fest a belvízi hajózás jelenéről és a közeli jövőjéről.
A hajózás, mint a legköltséghatékonyabb szállítási mód életben tartása európai és világgazdasági érdek, a bankok megmentése, a gazdaság támogatása mellett a hajózás támogatása is szükséges.

Bencsik Attila
Magyar Belvízi Fuvarozók Szövetsége

 
standard.png

Bejelentkezés


Elfelejtett jelszó?
Még nincs azonosítód? Regisztrálj
logo.jpg

Magyar Belvízi Fuvarozók Szövetsége

Székhely:   1137 Budapest, Carl Lutz rakpart 29.

Tel:           +36 30 990 5795

E-mail:       Az email cím védve van a spam botoktól, a megtekintéséhez a JavaScript bekapcsolása szükséges