Kezdőlap
Indul az IRIS Europe II Nyomtatás E-mail

Az IRIS, a folyami információs szolgáltatás kiépítésének alapfázisa az elmúlt év decemberében sikeresen lezárult, a folytatásról az IRIS Europa II utódprogram keretében 2009. április 28-án döntöttek Brüsszelben.
A következő 3 évben a TEN-T projekten belül kiemelt feladat lesz a RIS rendszer kiszélesítése és továbbfejlesztéseként az IRIS Europe II. A 11,5 millió eurós projektet 9 uniós tagállam,  Ausztria, Szlovákia, Magyarország, Hollandia, Franciaország, Belgium, Románia, Bulgária és Csehország közlekedési minisztériuma, valamint az Európai Unió finanszírozza.

Az IRIS kritikus pontjai közé tartozik az operatív hajó és rakományadatok Ausztria, Szlovákia, Magyarország és Hollandia közötti nemzetközi adatáramlásának biztosítása a hatóságok, hajóüzemeltetők és a „rakományban részes“ gazdasági szereplők között, valamint a további földrajzi és funkcionális kibővítés. (Németország kimaradt a finanszírozásból ill. bővítésből? – szerk. megj.) További kitűzött cél a vízállás és vízmélységadatok, a hajóüzemeltetők részére szolgáló hatósági hirdetmények, a vízállás előrejelzések és a jégjelentések integrációja az elektronikus hajózási térképekbe, a RIS-hez kapcsolódás könnyítése WLAN és WiMAX-on keresztül. A RIS közlekedési és szállítási szolgáltatás keretében javul a kiegészítő baleseti (havária) menedzsment rendszer és szolgáltatás, valamint bővítik a RIS infrastruktúrát a szlovák, magyar és a román szakaszon. A RIS használók részére egységes és kötelező szolgáltatási sztenderdeket alakítanak ki. Osztrák mintára Szlovákiában és Magyarországon is életbe lép a transzponder “hordozási” kötelezettség. Ausztriában a projekthez a Via-Donau biztosítja koordinátorként a know-how-t, és építi ki az IRIS Europe II céljainak megfelelő rendszert.   


Magyar Belvízi Fuvarozók Szövetsége
Forrás: Via-Donau

 
standard.png

Bejelentkezés


Elfelejtett jelszó?
Még nincs azonosítód? Regisztrálj
logo.jpg

Magyar Belvízi Fuvarozók Szövetsége

Székhely:   1137 Budapest, Carl Lutz rakpart 29.

Tel:           +36 30 990 5795

E-mail:       Az email cím védve van a spam botoktól, a megtekintéséhez a JavaScript bekapcsolása szükséges